Skip to content

Meer weten over hoe ommnia systems werkt?

of advies nodig?

Welke data is interessant om er een actie aan te verbinden?

Bij een rood lampje weet je dat er iets goed mis is bij de installatie en komt iedereen direct in actie. Van gele lampjes wordt niemand meer warm. We denken vaak dat dit niet ernstig genoeg is. Terwijl hier sprake is van sluipverbruik! Hier zijn we veel geld en energie aan kwijt. Als je weet hoe ernstig een geel lampje is, dan kun je veel energie en geld besparen. Oftewel je kunt echt duurzaam de toekomst in.

De gele lampjes zijn de niet-urgente meldingen. Zoals de onderhoudsmeldingen. Je hoeft er vandaag niets mee, maar bij wijze van morgen wel. Die niet-urgente meldingen zijn qua data super interessant. Verbind je hier namelijk een actie aan, dan bespaar je geld en energie.

Je wil eigenlijk ook dat urgente meldingen, de rode lampjes, voorkomen worden. Die kosten namelijk over het algemeen nog meer geld, tijd en energie. Dit kun je voorkomen door de gele lampjes serieus te nemen.

Wat we denken, kost ons veel

Vaak denken we bij gele lampjes dat er niet veel aan de hand is. Het systeem draait immers wel door. Wanneer geld- en energiebesparing en duurzaamheid om de hoek komen kijken, zijn die gele lampjes ineens heel belangrijk voor je. Bij een geel lampje of ‘niet-urgente melding’, kost het je direct al meer om het gebouw te klimatiseren.

Is jouw systeem geld en energie aan het verslinden?

Wanneer een filter 85% vervuild is of een pomp die altijd goed heeft gedraaid en nu steeds meer energie moet verbruiken om hetzelfde resultaat bereiken, dan wil je hier iets aan doen. Je kunt wachten tot de pomp er een keer mee stopt, maar eigenlijk zie je aan het gedrag van de pomp dat deze aan het slijten is. Je verbruikt meer energie en even doorberekenen, kost dit bijvoorbeeld ‘slechts’ 5 euro per dag. Jouw systeem is geld aan het verslinden, in plaats van geld en energie aan het besparen.

Op een gegeven moment krijg je een indicatie dat de installatie 70% draait van wat die zou moeten doen. Dat kost je nu al 25 euro per werkdag. Dan kun je zelf uitrekenen of je moet vervangen of niet. Dan voorkom je een uitval van systemen, want een storing is altijd duurder. Onder aan de streep ben je bezig met bewustwording en verduurzamen.

Kan het ook anders?

Hoe zou het zijn als je aan de voorkant de voorzieningen gaat treffen die aan de juiste data acties verbinden? Dit begint met gegevens monitoren en stap voor stap de juiste data in relatie brengen. Met als resultaat dat je onderhoud kunt plannen. Gele lampjes ben je op deze manier altijd voor en rode lampjes zijn bijna niet meer van de partij.

Onderzoek eens wat de consequentie van een gele lamp bij jouw installatie is. Wat houdt dit in voor jouw bedrijf? Wat wil je als niet-urgente melding markeren en is die interessant genoeg om er onderhoud op aan te sturen? Moet er een actie aanhangen of niet?

Onderhoudsmeldingen voorspellen

Een volgende stap zou kunnen zijn om op de onderhoudsmeldingen een versnelling te doen. Dan kun je bijvoorbeeld al zien aankomen dat op een bepaald moment het filter te vuil is. Dan ben je het voor en kun je op tijd actie ondernemen. In de praktijk ben je nu doorgaans te laat op het moment dat een onderhoudsmelding eruit gaat via een e-mail. Er moeten namelijk nog spullen besteld worden en werkzaamheden ingepland worden. Hier kan behoorlijk wat tijd overheen gaan. Bovendien is cyclisch inplannen bijna altijd te vroeg of te laat.

Probeer daarom de onderhoudsinterval te voorspellen. Als je weet hoe snel het filter weer vuil raakt, dan kun je een vooralarm laten instellen. Bijvoorbeeld een e-mail met de aankondiging dat er over 3 weken een onderhoudsmelding aankomt. Dán kun je op tijd actie ondernemen. Dan ben je niet te vroeg en niet te laat. Je draait het maximale van de filters. Je verspilt op deze manier niets. De software die wij hebben, die ziet de onderhoudsmeldingen aankomen. Dit kun je bereiken door onderhoud te sturen op basis van data.

We zijn benieuwd waar jij in dit proces bent. Laat het ons weten. Leuk om het gesprek aan te gaan: 085-1052574 | info@ommnia-systems.nl

Deel dit bericht

Recente blogs

Slim omgaan met schaarse stroom

Wist je dat er verschillende internationale marktplaatsen zijn waar energie wordt verhandeld? Hier koopt jouw energieleverancier zijn stroom in. Iedere dag, iedere week, iedere maand en ieder jaar kan er een andere prijs gelden. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid van de energie. De zon en de wind staan niet ‘aan’, zoals een ouderwetse kolencentrale. Nieuwe, schone energie is niet stabiel beschikbaar en met dat gegeven moeten we leren omgaan.

LEES VERDER >>>