Skip to content

Meer weten over hoe ommnia systems werkt?

of advies nodig?

Waarom 70% van de gebouwen niet goed, en dus niet duurzaam, is ingeregeld

70% van de kantoorpanden is niet duurzaam ingeregeld
Op basis van metingen van TNO, bleek al eerder dat 70% van de gebouwen niet duurzaam is ingeregeld. We snappen dat je benieuwd bent of jouw pand of panden ook tot deze groep behoren en zo ja, wat je eraan kunt doen om het anders te regelen. Alleen door te meten kun je zien hoeveel het verbruik is. Installaties zijn bijvoorbeeld niet goed ingeregeld of niet goed geprogrammeerd. Vaak is het zo dat installaties te vroeg, te laat of tegelijk inschakelen met bijvoorbeeld koelen of verwarmen. Hierdoor ontstaan piekmomenten van je verbruik en deze voorkom je liever.

Zitten mijn panden tussen die 70%?

Hoor ik met mijn pand of panden bij die groep van 70%? Hoe weet ik dat en wat kan ik eraan doen, zodat mijn installaties wel goed zijn ingeregeld of geprogrammeerd? Het antwoord is simpel: meten. Alleen door te meten kun je zien wat het verbruik is. Zelfs bij splinternieuwe panden kan het zijn dat installaties niet optimaal zijn ingesteld of niet goed werken.

Door te kijken waar het verbruik precies zit, kom je erachter of een bepaalde installatie te vroeg of juist te laat staat ingesteld. Waardoor heb je continu een te hoog verbruik? Is een bepaald apparaat defect of staat de airco altijd aan? Door hierop te anticiperen kun je het verbruik omlaag krijgen. Op deze manier kom je erachter of je bij die 70% hoort of niet. Maar het start dus bij meten.

Problemen signaleren en opsporen

Hoe signaleer je bepaalde problemen en hoe spoor je ze op? De meeste beheerssystemen in gebouwen zijn niet zo geavanceerd dat je hier op een eenvoudige manier zelf of automatisch achter komt. Je moet verder kijken dan slechts één bepaald probleem; je moet zoeken naar onderlinge relaties. Deze relatie kun je vinden door een dashboard te bouwen of te koppelen. Dit dashboard geeft inzicht in het daadwerkelijke verbruik en afwijkingen worden in kaart gebracht. Op basis van deze inzichten kun je concreet gaan verbeteren en kiezen voor oplossingen.

Dankzij het dashboard kun je achterhalen of er fouten in het ontwerp, montage, en/of installatiedelen, of software zijn. Afwijkingen zijn per categorie zichtbaar. Hoe lang heeft een bepaalde afwijking geduurd en is er een relatie of oorzaak te vinden? Is het verbruik laag, gemiddeld of hoog? Je krijgt inzicht in de installatie en kunt tevens de machines en apparaten optimaliseren. Daarna heb je bovendien minder uitval en storingen.

Op ieder pand valt te besparen

In principe is op elk pand iets te besparen. Dat is een fijne constatering, toch? Al is het maar door bepaalde verlichting ’s nachts uit te zetten. Hoe bepaal je waar je begint? Je stelt jezelf continu de volgende vraag: ‘’Heb ik iets aanstaan wat uit kan?” Denk dus aan verlichting of verwarming; hier ligt een eerste besparing. Veel van deze factoren zijn van invloed op je verbruik. Starten met besparen en duurzaam bezig zijn start heel klein. We kunnen dit samen opzetten en uitbouwen. De ingezette basis bouwen we steeds verder uit zodat gedetecteerde problemen opgelost worden. En dan ben je weer een stapje verder met verduurzamen.

Deel dit bericht

Recente blogs

De voordelen van het Ommnia Systems platform

Energie is een hot topic: de schaarste, de prijzen, de impact op het milieu. Niet alleen particulieren, maar juist ook bedrijven zullen hier een standpunt over in moeten nemen. Energie verbruiken doen we allemaal. Maar hoe hou je dat in de hand? En hoe stuur je bij?

LEES VERDER >>>

Contact

Ommnia Systems B.V.

Haart 5

5835 CS Beugen


T: 085 – 105 25 74

E: info@ommnia-systems.nl

Offerte aanvragen?

Wil je vrijblijvend een offerte?

Neem dan contact op

© 2020 Ommnia Systems – Disclaimer – Algemene leverings- en betalingsvoorwaardenPrivacy policyCookie beleid – Website door Anouk geeft Vorm