Meer weten over hoe ommnia systems werkt?

of advies nodig?

Optimaal leren ventileren

Ventileren in je gebouw

Voordat er stapsgewijs meer mensen in jouw gebouw gaan werken, even een reminder om te checken of jouw gebouw zo ingericht is dat het voldoet aan regelgeving. Let op! Een belangrijk punt hierbij is de ventilatie i.v.m. Covid-19.

We zijn aangesloten bij Techniek Nederland. Deze partij vraagt zich momenteel af of de regelgeving betreft ventilatie nog wel voldoende is. Het bouwbesluit geeft een mate van ventilatiehoeveelheid aan, maar met Covid-19 is dit wel dubieus gevonden.

In Amerika worden al hogere eisen gesteld dan in Europa. Op Europees niveau zijn nu twijfels. TNO is er druk mee bezig om te onderzoeken of die aerosolen niet in het gedrang komen door lage ventilatiehoeveelheden. Ook de Nederlandse overheid heeft ventilatie toegevoegd aan de basisregels. Wel is het wijs om dit niet enkel 15 minuten per dag een raam te openen. Maar wat is dan wel wijs? Wij hebben een aantal dingen op een rij gezet.

Boven bouwbesluit ventileren

Nu al wordt door Techniek Nederland geadviseerd om boven het bouwbesluit te ventileren. Het bouwbesluit betreft het minimale wat geëist wordt en veel panden voldoen daar maar net aan. Hou daarom goed in de gaten of de gezondheid en het comfort van de aanwezigen in jouw gebouw niet in het gedrag komen. Het ziekteverzuim hangt vast aan de kwaliteit die in het gebouw gehaald wordt.

Ventileren op basis van bezetting

Wat ons betreft is het wijs om naast het bouwbesluit gewoon te gaan meten in jouw gebouw. Misschien is de ventilatie al wel goed in verhouding met de bezetting, omdat velen thuis blijven werken. Maar onderzoek en meet dit, dan kun je gericht actie ondernemen om een veilig en comfortabel werkklimaat te realiseren.

Ventileren kun je leren

Als er straks weer meer mensen naar kantoor gaan, check dan of je pand nog wel voldoet aan de ventilatiebehoefte.

  • Een periodieke meting volstaat vandaag de dag niet meer. Het is nodig dat je continu blijft monitoren en weet wat er in je pand gebeurt. Dit zorgt er ook voor dat je eenvoudig kunt bijstellen qua ventilatie wanneer dit nodig is.
  • Zijn er slimme meetsystemen aanwezig? Zo ja, werken die nog naar behoren? Worden de meetgegevens bewaakt?
  • Stel dat de ventilatie-eisen in het bouwbesluit worden bijgesteld. Is jouw systeem dan flexibel genoeg om mee te bewegen in die eisen?
  • Begin nu met het vastleggen van het DNA van je pand en toets dit vervolgens.


Flexibel pand is goed voorbereid

Alles kan morgen anders zijn, daarom is het zo belangrijk dat jouw pand flexibel is en zich kan aanpassen om altijd te kunnen voldoen aan de eisen. Je wilt immers kunnen gas geven en remmen wanneer dit nodig is. Dit is nu al het geval doordat de bezettingsgraad continu verandert en dit zal nog wel een tijd zo blijven. Waarschijnlijk gaat er nu al veel geld en energie verloren, doordat veel panden ‘aan’ staan, terwijl er niemand aanwezig is of de bezettingsgraad bijna nihil is.

Vraag hier ventilatie-advies

Het maakt mij en ons team enthousiast dat er nog zoveel voordelen voor pandeigenaren voor het oprapen liggen. Als het maar opgepakt wordt natuurlijk. Vandaag contact opnemen, is morgen beginnen met het plan van flexibel maken van je pand, monitoren en het regelbaar maken van systemen. Ook op het gebied van ventileren, geven wij deskundig advies en helpen we bij de uitvoering.

085 105 25 74 | info@ommnia-systems.nl

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Recente blogs

Contact

Ommnia Systems B.V.

Haart 5

5835 CS Beugen


T: 085 – 105 25 74

E: info@ommnia-systems.nl

Offerte aanvragen?

Wil je vrijblijvend een offerte?

Neem dan contact op

© 2020 Ommnia Systems – Disclaimer – Algemene leverings- en betalingsvoorwaardenPrivacy policyCookie beleid – Website door Anouk geeft Vorm