Meer weten over hoe ommnia systems werkt?

of advies nodig?

Leveren jouw zonnepanelen nog net zoveel op als in het begin?

Leveren jouw zonnepanelen nog net zoveel op als in het begin?

Velen zijn bekend met zonnepanelen en zijn fan van het idee van duurzaam bezig zijn. Het levert immers financiën en energie op. Is dit wel zo? Ja, je hebt een duurzaam systeem aangeschaft, maar werkt het nog zo duurzaam als in eerste instantie zou moeten?

Vaak hebben we hier geen weet van, terwijl we in dit geval de zonnepanelen dagelijks ‘gebruiken’. Ongetwijfeld weten we dat zonnepanelen verouderen. Net als een auto zijn we ons daarvan bewust en wassen we onze auto voor het behoudt van de lak. Het verschil is dat de zonnepanelen niet zo zichtbaar zijn voor ons. Die zijn hoog weggelegd en hebben we geen zicht op.

Dus hoe weet je of de zonnepanelen er goed bij liggen en of ze eigenlijk nog hetzelfde leveren als in het begin? Als je er niet van bewust bent dat je zonnepanelen niet meer zoveel leveren als in het begin, dan doe je er ook niets aan.

Stel dat…

Stel je zou dit kunnen monitoren en de opbrengst in relatie brengen met de werkelijke hoeveelheid zon? Dan zou je een mate van vervuiling kunnen constateren. Een prestatievermindering die deels te wijten is aan slijtage, maar ook omdat ze vies zijn. Hier moet je onderhoud op plegen. Net als andere apparatuur zijn zonnepanelen ook onderhoudsgevoelig.

Maar wie houdt dat bij, wie gaat het onderhoud uitvoeren, wanneer en hoe?

Zuinige auto, maar niet zuinig rijden

Het is net als wanneer je een zuinige auto koopt, maar hier niet zuinig mee gaat rijden. Wat is dan het idee van die zuinige auto?! Je kunt wel een zuinig systeem aanschaffen, maar het werkt niet naar behoren als je niet in de gaten houdt of het continu zuinig werkt. En dat is waar ik, Mark, zo gepassioneerd over ben, wij willen met Ommnia Systems inzicht creëren. Met de meetgegevens kunnen wij data omzetten naar iets leesbaars om te zorgen dat er concrete acties gedaan kunnen worden.

Verbanden leggen voor optimaal rendement

Ga vanaf het begin monitoren bij de aanschaf van een zuinig systeem, zoals de zonnepanelen. In de app die je vaak bij de zonnepanelen hebt, kun je de opbrengst zien. Alleen de opbrengst zegt lang niet alles. Het zegt bijvoorbeeld niets over de staat van de zonnepanelen en het rendement als je het niet vergelijkt met vorige opbrengsten en een jaar geleden. De app legt die verbanden niet en legt geen relatie met zonintensiteit en dergelijke.

Eenvoudig een groot verschil maken

Zorg dat je de data van zonnepanelen gaat bijhouden. Het punt is dat je dit niet zelf gaat doen. In het begin ga je iedere maand de opbrengst checken, maar je kijkt steeds minder en na een jaar kijk je er niet meer naar. Ook omdat je niet weet wat je er eigenlijk van moet vinden. Hoe moet jij weten of het klopt? Of hoeveel zonuren er op een dag zijn? Schijnt de zon even hard? Beiden zijn variabel.

Hier kun je dus echt een groot verschil maken!

Hier is Ommnia Systems ook voor bedoeld. Meetgegevens inlezen en de relaties leggen. Bijvoorbeeld de opbrengst in relatie brengen met de zonintensiteit en vergelijkingen maken. Het platform bewaakt continu of de opbrengst wel klopt. Dat doet zo’n app niet.

Vervolgactie wanneer het echt nodig is

De vervolgactie is de zonnepanelen een onderhoudsbeurt geven. Dan komt de onderhoudsbeurt wanneer het echt nodig is. En niet in veel gevallen wanneer jouw glazenwasser zegt dat die zonnepanelen ook twee keer in het jaar schoongemaakt moet worden. Jij bent misschien al lang blij dat iemand zich erom bekommert en gaat akkoord.

Terwijl het niet zeker is of er wel op de juiste tijd schoongemaakt wordt, wellicht verlies je rendement doordat in de omgeving veel meer vervuiling is en je zonnepanelen meer dan 2 x per jaar een poetsbeurt nodig hebben. Kortom, maak zonnepanelen schoon wanneer dit nodig is. Hierdoor zorg je dat de prestatie altijd optimaal is.

Laat het ons weten wanneer je jouw systemen continu zuinig wilt laten presteren. Wellicht kunnen we jou ondersteunen! 085 – 105 25 74 | info@ommnia-systems.nl

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Recente blogs

Contact

Ommnia Systems B.V.

Haart 5

5835 CS Beugen


T: 085 – 105 25 74

E: info@ommnia-systems.nl

Offerte aanvragen?

Wil je vrijblijvend een offerte?

Neem dan contact op

© 2020 Ommnia Systems – Disclaimer – Algemene leverings- en betalingsvoorwaardenPrivacy policyCookie beleid – Website door Anouk geeft Vorm