Skip to content

Meer weten over hoe ommnia systems werkt?

of advies nodig?

Hoe sluit het verbruik aan bij de bezetting van een gebouw?

Verbruik gebouwen aanpassen aan de bezetting

Gebouwen staan leeg en installaties blijven doordraaien. Dit is voor veel organisaties de realiteit, omdat men zoveel mogelijk thuiswerkt. Daar waar men alleen in de fabriek of op kantoor kan werken, wordt tijdens de vakantieperiode veel energie en kosten verspild. Hoe? Doordat het verbruik van de installaties niet worden aangepast aan de bezetting van gebouwen.

Kijk alleen naar het sluipverbruik. Bijvoorbeeld wanneer de klok niet goed ingesteld staat of de thermostaat nog op kamertemperatuur staat. Staan de installaties in jouw pand tussen Kerst en Oud&Nieuw aan? Hoe kun je minder energie verspillen en meer geld besparen?

Cijfers krijgen waarde

In principe kun je de installaties prima op afstand bijstellen en systemen kunnen dit ook automatisch al doen. Het punt is vaak dat je je niet bewust bent wat het verbruik is van gebouwen. De cijfers van het verbruik zegt jou in eerste instantie niets. Pas als je weet of je het beter of slechter hebt gedaan, krijgen cijfers waarde. Het begint met bewustwording. Je moet weten wat je aan het meten bent. Waarschijnlijk is men niet vergeten om bezig te zijn met het verbruik van panden of het verduurzamen hiervan. Het is meestal een zaak van geen idee hebben hoe je dit moet doen. Waar begin je met verduurzamen, energie en kosten besparen? Oftewel, met het comfort van een gebouw verbeteren?

Het begint bij meten

Zorg dat je meetgegevens kunt vergelijken. Wanneer je bijvoorbeeld iedere keer een e-mail krijgt hoe je verbruik is ten opzichte van vorige periodes, dan ga je nadenken over verduurzamen. Door te meten wat er verbruikt wordt, krijg je heel veel informatie. Dan weet je of je een goed of slecht geïsoleerd pand hebt, het verbruik van gas per vierkante meter en kun je de graaddagen in kaart brengen. Pas dan kun je zien of het verbruik goed of slecht is en zie je meteen waarin je kunt verbeteren.

Inzicht verandert alles

Inzicht creëren heeft onder andere te maken met meterstanden inlezen en vergelijken, tijdstip van verbruik, hoeveelheid verbruik in relatie tot… en temperatuur per vierkante meter. Het is voor ons relatief eenvoudig om gegevens over je verbruik te kunnen vinden. Door middel van een slimme meter kunnen wij met een kabel meetgegevens rechtstreeks binnenkrijgen. Dit in combinatie met pandgegevens en het verbruik van vorig jaar, ben je op weg naar minder energie verbruiken en meer geld besparen. Je ziet namelijk hoe het pand draait, wanneer het verbruik is geweest en waar verbeteringen mogelijk zijn. Inzicht verandert alles.

Vandaag contact opnemen, betekent bij wijze van morgen aan de slag: 085 – 105 25 74

Deel dit bericht

Recente blogs

Slim omgaan met schaarse stroom

Wist je dat er verschillende internationale marktplaatsen zijn waar energie wordt verhandeld? Hier koopt jouw energieleverancier zijn stroom in. Iedere dag, iedere week, iedere maand en ieder jaar kan er een andere prijs gelden. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid van de energie. De zon en de wind staan niet ‘aan’, zoals een ouderwetse kolencentrale. Nieuwe, schone energie is niet stabiel beschikbaar en met dat gegeven moeten we leren omgaan.

LEES VERDER >>>