Meer weten over hoe ommnia systems werkt?

of advies nodig?

Een veilig en comfortabel werkklimaat creëren

Hoe creëer ik een comfortabel pand?

‘Ik merk dat mijn pand niet zo comfortabel meer voelt. Waar begin ik met verbeteren?’ Hoe kun je [weer] een comfortabel pand creëren? Met als resultaat dat iedereen weer graag in het pand is en goed zijn/haar werk kan doen.

Een comfortabel pand creëren begint met bewustwording. Een handige tool hierbij is de methode van Fanger. Een ingenieur die een comfortgrafiek heeft gemaakt. Hij heeft een model kunnen maken wat gaat over comfort. Door dit te volgen heb je een referentiekader en is duidelijk wat er in je gebouw moet veranderen om het comfort optimaal te maken.

Per ruimte kun je dan nagaan of deze binnen de comfortzone zit of niet. Valt een ruimte erbuiten, dan is het zaak om actie te ondernemen.

Wat lastiger te meten is, is de luchtstroming. Zoals wanneer je uit het zwembad komt, heb je het koud. Water verdampt en heeft een verkoelend effect. De luchtstroming heeft invloed op het comfort van de mens. We willen ventileren, maar kan mogelijk ook hinder veroorzaken en dat is moeilijk te vangen in een grafiek. Het is ook heel persoonlijk. De een vindt een koel briesje fijn, de ander vindt dit vervelend.

Wat kun je doen?

Om naar een comfortabel pand toe te werken, kun je bijvoorbeeld het volgende doen:

  • Zijn er comfortklachten bij het personeel? Ga daar als eerste mee aan de slag.
  • Toetsen aan de Fanger-methode: temperatuur en luchtvochtigheid.
  • Daarnaast zijn er diverse aspecten die je ook onder de loep kunt nemen: Luchtsnelheid, luchtkwaliteit [CO2/VOC], licht en uitzicht.
  • Uitzicht. Wat zien de medewerkers? Een raam met uitzicht op een groene boom? Of is het uitzicht een muur of open kasten?
  • Ook het meubilair en de akoestiek van een ruimte heeft invloed op comfort.

Bovenstaande bepaalt het binnenklimaat. Dit is wellicht veel om zelf op te pakken. Mocht je dit grondig en effectief willen oppakken, dan kun je ook gebruik maken van een Multisensor. Deze sensor meet het binnen-comfort.

Zichtbaar meten

Wanneer je merkt dat er onvrede is over het comfort bij je personeel, speelt ook het psychologische effect mee. Je zal serieus met je personeel aan de slag moeten. Het kan helpen door bijvoorbeeld zichtbaar te gaan meten en rapporteren. Sommige klachten worden hierdoor al opgelost. Puur vanwege het feit dat men ziet dat de klachten serieus genomen worden. Dit werkt om de echte klachten naar boven te halen. Je filtert als het ware de pieken eruit.

Comfortproblemen personeel

Onvrede onder het personeel is vaak een gevoelige kwestie. Er spelen meerdere belangen mee. Waar begin je dan? Ons advies zou zijn; onderzoekend meten en met het personeel in gesprek gaan. Iedereen heeft immers de behoefte om gehoord en geloofd te worden. Zorg dat de autoriteit en kundigheid die je hebt, ook uitstraalt. Leg vervolgens vast wat men dwarszit.

Een mooi resultaat zou een dashboard kunnen zijn. Dit geeft inzicht en transparantie. Men ziet hierin hoe het ervoor staat met het comfort van hun werkomgeving. Hierin kunnen wij voorzien. Dan heb je tevreden personeel, minder ziekmeldingen en grotere omzet. Levert indirect nog meer op, dan enkel energiebesparing.

Mocht je hulp nodig hebben bij de uitvoering, dan helpen we graag.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Recente blogs

Contact

Ommnia Systems B.V.

Haart 5

5835 CS Beugen


T: 085 – 105 25 74

E: info@ommnia-systems.nl

Offerte aanvragen?

Wil je vrijblijvend een offerte?

Neem dan contact op

© 2020 Ommnia Systems – Disclaimer – Algemene leverings- en betalingsvoorwaardenPrivacy policyCookie beleid – Website door Anouk geeft Vorm