Skip to content

Meer weten over hoe ommnia systems werkt?

of advies nodig?

De eindafrekening te slim af zijn

Het is 1x per jaar een verrassing óf een feit waar je op voorbereid bent: de eindafrekening. Hoe kom je niet voor dure verrassingen te staan?

De eindafrekening krijgt men ieder jaar, dus dan hoort het eigenlijk geen verrassing te zijn. Je kunt je voorstellen dat veel systemen afgelopen jaar veel buitenlucht moesten verwarmen. Vanwege Covid-19 moest er immers continu verse buitenlucht naar binnen gepompt worden. Wanneer dan het verbruik en kosten zijn gestegen, heeft dit een terechte oorzaak.

Sluipverbruik

Het is anders wanneer het sluipverbruik toeneemt. Door bijvoorbeeld oude apparatuur te gebruiken. Dit kan ook een oude diepvries zijn, die eigenlijk stuk is. Bij een heel groot pand kom je hier bijna niet achter. Hier kom je alleen achter door te meten. Dan stel je een analyseregel aan in de monitoring en zie je snel genoeg of de meetgegevens goed of slecht zijn. Je kunt het beste in de installatie zelf monitoren. Als je de performance van systemen wilt monitoren, zit je op die manier dichter bij het probleem. Het makkelijkst is om bij de hoofdmeter te beginnen en eventuele submeters mee te nemen en vervolgens meet je de installaties. Je ontdekt dan eenvoudig of en waar een probleem zit.

Geen dure verrassing

Hoe kun je dus zorgen dat de eindafrekening geen dure verrassing wordt? In feite betekent dit de meterstanden continue monitoren. In ons systeem gebruiken we de baseline die ontstaan is in het verbruik. Deze gebruiken we om het actuele verbruik te beoordelen.

Om maar even als voorbeeld te nemen: Bij mij is zaterdag wasdag, dus dan gebruik ik de wasmachine. Dit betekent dat mijn verbruik dan meer is dan de rest van de week. Ook ontstaat er een baseline [middenlijn] met sluipverbruik ’s nachts waaruit we veel informatie kunnen halen. Bijvoorbeeld door de koelkast en diepvries die ’s nachts aanstaan.

Forse afwijking

Als het sluipverbruik of het normale verbruik gaat stijgen, dan meldt het systeem dat er een forse afwijking is ten opzichte van normaal. Wanneer ik van 2 naar 5 wasjes ga, weet ik hoe het komt. Is er niet meer of minder gewassen, dan kan het betekenen dat 1 van je apparaten meer energie verbruikt. Is er een defect of staan er ongemerkt meer apparaten aan? Vergeten iets uit te zetten?

De eindafrekening wordt vaak in verband gebracht met betalen, maar denk ook aan de opbrengst. Wat levert het op met ons Ommnia Systems? Minder kosten, meer opbrengst en meer comfort!

Deel dit bericht

Recente blogs

Slim omgaan met schaarse stroom

Wist je dat er verschillende internationale marktplaatsen zijn waar energie wordt verhandeld? Hier koopt jouw energieleverancier zijn stroom in. Iedere dag, iedere week, iedere maand en ieder jaar kan er een andere prijs gelden. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid van de energie. De zon en de wind staan niet ‘aan’, zoals een ouderwetse kolencentrale. Nieuwe, schone energie is niet stabiel beschikbaar en met dat gegeven moeten we leren omgaan.

LEES VERDER >>>